Video embedden op jouw website goed of slecht voor SEO?

We willen allemaal hoger komen in Google. Het levert immers meer bezoekers en dus meer potentiële nieuwe klanten op. Video’s spelen een steeds belangrijkere rol in de consumptie van content en dus lijkt het embedden van video’s op jouw website een goed idee. Maar is dit ook zo?

Mijn eerste gevoel is ja het is positief voor SEO maar er zijn toch zeker wat kanttekeningen die hierbij geplaatst dienen te worden. Ik loop ze met je door in dit artikel.

 

Video embedden goed voor SEO

Youtube biedt je ten eerste ontzettend veel video’s. Er zit er vast wel eentje bij die jouw verhaal ondersteunt, of nog beter, maak zelf een video. Mensen zijn immers steeds minder bereid om te lezen en willen steeds liever informatie opnemen via een video of een podcast. Daarom is het verstandig van belangrijke onderwerpen op jouw website een video op te nemen. Maak het mensen makkelijk om content tot zich te nemen, via geschreven content, video’s of podcasts.

Wanneer je deze video embed op jouw website dan heb je kans dat mensen vaker langer op jouw pagina blijven. En dat is goed voor jouw SEO. Mensen vinden immers wat ze zoeken en zo voorkom je pogosticking.

 

Voordelen van video embedden voor SEO

Er zijn een aantal voordelen van het plaatsen van een video op jouw website. Met de grote interesse in videomarketing vandaag de dag komen er steeds meer video’s online. Waarschijnlijk ook van jouw bedrijf en met platformen als Youtube en Vimeo kan je deze eenvoudig hosten. Voor SEO heeft het een aantal voordelen deze video te embedden op relevante pagina’s op jouw website.

  • Een betere time on page voor jouw pagina
  • Verlaging van bouncepercentage
  • Vermindering van pogosticking
  • Kans dat de video terugkomt in de zoekresultaten van Google

Helaas zijn er echter ook nadelen aan het gebruik van embed video’s op jouw website. Het is goed om je te beseffen wat deze nadelen zijn.

 

Nadelen van video embedden voor SEO

Nu je de voordelen kent denk je wellicht, hoppa alle video’s op de website plaatsen. Toch is het niet zo eenvoudig. Video’s embedden op jouw website heeft ook een nadeel voor SEO. Het is belangrijk om je hier bewust van te zijn zodat je een goede afweging kan maken of je op sommige pagina’s wel of juist niet een video in wilt gaan zetten.

Video’s embedden maken de laadtijd van jouw pagina trager

Laadtijd is belangrijk voor Google en dus voor SEO. Is jouw website traag dan haakt de bezoeker af als het net even te lang duurt. Daarom hecht Google veel waarde aan de laadtijd van jouw website en pagina’s. Dus is het wel zo slim om video’s te embedden op jouw website?

 

De keuze maken voor video’s embedden op jouw website

Het blijft dus lastig om te beslissen of je nu juist wel of niet video’s op jouw website wilt embedden. De laadtijd van jouw pagina is namelijk belangrijk maar ook de time on page is belangrijk voor SEO. Dus wat nu te doen?

Mocht je de video toch gaan plaatsen op jouw pagina dan zijn er een aantal zaken die belangrijk zijn. Allereerst is het belangrijk om je te beseffen dat video’s geen directe invloed hebben op SEO. Alleen op indirect door bijvoorbeeld een langere tijd die de bezoeker op de pagina doorbrengt.

Het is dan ook niet de heilige graal die jouw pagina van positie 39 naar positie 1 in Google brengt. Toch kan het zeker wel waardevol zijn maar dan moet je het wel goed aanpakken.

  • Kies voor de plugin Lazy Load for Videos als je een WordPress website hebt
  • Zorg dat de video de bezoeker helpt om klant te worden
  • Gebruik geen video’s van concurrenten

De plugin Lazy Load for Videos is een ware uitkomst. Hiermee laad je de videoplayer niet direct en zo is de laadtijd van jouw webpagina nog steeds razendsnel. De videoplayer kan namelijk rond de 400kb zijn die geladen moet worden. Door dit weg te nemen met de plugin zorg je ervoor dat je pagina ook qua laadtijd goed blijft scoren voor SEO.

Is jouw website niet gebouwd op WordPress? Dan kan je een screenshot uit de video maken en hier met behulp van een programma zoals Photoshop er eenvoudig een playbutton op plaatsen. Na een klik zorg je ervoor dat de video opent op Youtube maar in een nieuw venster. Zo ben je de bezoeker wel even kwijt van jouw website maar blijft jouw website wel openstaan voor wanneer de bezoeker het venster weer sluit.

 

Conclusie: Video embedden is goed voor SEO

Als je mijn mening vraagt dan blijf ik voorstander van het gebruik van video op jouw website. De beleving van jouw website is belangrijk en moet voorop staan. En dat maakt het zo lastig, video verrijkt jouw website echt. Zeker op het gebied van beleving maar een trage website is funest voor de beleving van jouw website. Met de Lazy Load for Videos plugin zorg je voor de beste beleving qua laadtijd en customer journey. Dus, ja ik zou video altijd inzetten voor SEO.

Doe de online marketing scan

Over de auteur

Deze blog is geschreven door de eigenaar van Marketing Outlaws. Hij is al ruim 15 jaar actief in de mediasector en kent de klappen van de zweep. Heeft ruim 100 websites opgezet en ondersteunt jaarlijkse vele klanten met advies over online marketing. Heeft diverse opleidingen en cursussen afgerond en certificaten behaald. Onder andere van Google en Nima. Het doel van elke online marketing inspanning is gericht op omzetgroei. Gamertag - Illegal Muffin -

Meer over de eigenaar

Doe de online marketing scan

Gratis SEO Scan

Wil je hoger in Google komen? Maar lukt het niet. Dan kunnen wij je helpen. Doe de gratis SEO scan en binnen 24 uur weet jij wat je moet doen om hoger te komen in Google.

Gerelateerde berichten

Gerelateerde berichten

Gerelateerde berichten

Pin It on Pinterest

Share This